To sign up to our newsletter please fill in your
details below






TRUSTED BY ARCHITECTS NATIONWIDE

Sign up to our newsletter

Latest news from B J Waller Architectural Ironmongers

Latest news from B J Waller Architectural Ironmongers

Latest news from B J Waller Architectural Ironmongers

LATEST NEWS

Thursday 9th February 2017

BJ Waller Finds Timeless Ironmongery For 18th Century Pub Conversion

A major extension and refurbishment to transform an 18th century pub into a private home has been achieved with the expert support of architectural ironmongers BJ Waller.


Bell House in Suffolk is a timber-frame building in a conservation area, so the specialist project needed to maintain the existing look while tripling the floor area of the dwelling. 


With the existing interior stripped back to the original frame, the project required a sizeable ironmongery schedule for 35 doorsets, including specialist elements such as a terrace door that needed to rotate 180 degrees.


 “All internal and external doors were bespoke-made by joinery companies to match the building, so it was essential to choose hardware and furniture for doorsets that complemented this classic look while still meeting all modern standards in performance and quality,” explains architect Oliver Cooper of Freeland Rees Roberts.


BJ Waller was chosen because Oliver had an existing relationship with the company and knew that it would deliver excellent advice.


Oliver and the project’s interior designer favoured a particular style of handle, manufactured in solid bronze with a satin finish.  “Our choice was driven by aesthetics, but I knew that BJ Waller would ensure the right balance of ironmongery to achieve long-term performance, too.


“BJ Waller provided a lot of technical detail on hinges and locks to complement the handles.  Their experts also pointed out a couple of doors where our original choice of handle wasn’t the best option, and suggested viable alternatives that were in keeping with the overall style.”


The terrace door required something more specialist.  “I asked BJ Waller how best to achieve the rotational effect I wanted and the team recommended projection hinges, which work brilliantly.”


Another part of the project required a more modern approach.  The side of the garage now includes a custom-built gardeners’ room.  To access this, it was felt that timber bi-fold doors would be appropriate, so BJ Waller provided hardware that would still complement the timeless character of the overall property.


“BJ Waller worked closely with the main contractor – conservation specialists FA Valiant and Son - to help us achieve the very best results for this sensitive project." confirms Oliver.


Bell House Photos


(We would like to thank Freeland Rees Roberts for the photographs for this project)

Go Back